Onze behandelingen

Instrumentele behandeling

Een instrumentele behandeling is een podologische voetverzorging. Dit is een behandeling van huid- en nagelproblemen ter hoogte van de voet. Naast de behandeling zelf wordt er ook gezocht naar de oorzaak. Door deze te achterhalen kunnen de klachten in de toekomst worden gereduceerd of zelfs vermeden.

Voorkomen is beter dan genezen dus een instrumentele behandeling op regelmatige basis is zeker een aanrader.

Orthoplastie

Orthoplastie is een techniek waarbij we een op maat gemaakte silicone orthese maken. Dit wordt toegepast bij overmatige druk en/of wrijving alsook voor correctie van een bepaalde tenenstand.

Orthonyxie - nagelbeugel

Deze behandeling wordt toegepast om een foutieve vorm van de nagel te voorkomen of te behandelen door middel van een beugel dat op de nagel wordt geplaatst. Deze foutieve vorm kan een oorzaak zijn bij het ontstaan van ingegroeide teennagels.

Vilttherapie

Vilttherapie is een beschermende en voorlopige therapie om de druk te verminderen. Dit gaat vaak vooraf aan een definitieve therapie, zoals een podologische zool of orthese. Het wordt ook vaak gebruikt bij een wondzorg behandeling.

Onychoplastie

Onychoplastie is het aanbouwen van een gedeeltelijk verwijderde nagelplaat om het stukje ontbrekende nagel te vervangen, waardoor de nagelplaat in de juiste richting groeit.

Wondzorg

Het reinigen, ontsmetten en verzorgen van een wonde ter hoogte van de voet en het aanleggen van de juiste verbanden. Indien nodig wordt er vilttherapie toegepast om de wonde te ontlasten en de heling te bevorderen. Hiervoor is een voorschrift van de arts of artsspecialist noodzakelijk.

Diabetes Screening

Bij mensen met diabetes vragen de voeten veel zorg. Het is daarom ook belangrijk om regelmatig bij een podoloog langs te gaan en de voeten te laten screenen.

Deze screening houdt enkele testen in om het risico op een voetwonde te bepalen. Aan de hand van de score wordt het juiste advies meegegeven met de patiënt

Reuma gerelateerde problematiek

Reuma is pijnlijk en veroorzaakt ontstekingen op bepaalde gewrichten. Dit kan gepaard gaan met eventuele vervormingen ter hoogte van de voet. Deze vervormingen kunnen een factor zijn in het ontstaan van eelt, eksterogen en/of wondjes. Bij deze problematiek is het onze taak om comfort te bieden door schoenadvies, podologische zooltherapie of silicone ortheses.

Vaak voorkomende aandoeningen zijn: ingegroeide teennagels, likdoorn (of: eksteroog, clavus, eeltpit), Eelt/kloven/blaren, verdikte nagels, schimmelnagels, hamertenen/klauwtenen, hallux valgus, …

Zooltherapie

Meestal zijn statiek- of gangafwijkingen de oorzaak van overbelastingletsels ter hoogte van de voet, maar ook ter hoogte van de knie, heup en/of rug. Deze afwijkingen kunnen door middel van op maat gemaakte podologische zolen in evenwicht worden gebracht, waardoor de klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen.

Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek: anamnese gesprek, schoeninspectie en analyse, klinisch onderzoek, biomechanisch onderzoek, stap- en/of loopanalyse. Uit deze onderzoeken wordt er een podologische diagnose gevormd met een eventuele behandeling. Hierbij kan het zijn dat we u doorverwijzen naar een kinesitherapeut, arts of aanraden om zooltherapie te starten.

Scroll to Top